Sporters aan het woord
Sporters aan het woord.Siep Boonstra
Siep is 64 jaar, komt uit Hallum en is docent Engels.


Dat Palestra haar deuren in oktober ‘11 in Hallum opende kwam dat voor Siep precies op het juiste moment. Eerst sportte hij altijd in een ander sportcentrum, maar dat beviel niet meer zo goed dus hij kwam even kijken. Hij houdt van fietsen en is dan ook een enthousiaste deelnemer van de spinninglessen. Die lessen worden verzorgd door Bart en Eric en dat bevalt prima. Je kunt Siep vaak vinden op de fiets, in het weekend fiets hij wel eens een rondje Lauwersmeer of ’t Bild, gewoon als ontspannen fietstocht. Ook gaat hij zo vaak mogelijk op zijn fiets naar zijn werk in Leeuwarden. Sieps doel is om zijn conditie op peil te houden en daarnaast vindt hij het ook erg gezellig in het bewegingscentrum. “Tegen anderen zou ik willen zeggen: Houd je van fietsen, kom dan meedoen met de spinninglessen. Het is goed voor je conditie en je lijf en het calorieverbruik ligt lekker hoog. Probeer het eens!”


Jaaike Krijnen
Jaaike is 44 jaar, komt uit Burdaard en is Praktijk ondersteuner in een huisartsenpraktijk in Franeker.


“Ik wil in beweging blijven en daarom sport ik bij Palestra. Door verschillende blessures kon ik niet meer hardlopen dus ben ik gestart met Spinning, Yoga en Pilates.” Aldus Jaaike. “Ik zit hier nu zes maanden en ik vind het hier geweldig. Alles kan, alles is mogelijk, er wordt nooit moeilijk gedaan. Met mijn abonnement kan ik meerdere lessen op een avond volgen en naast de lessen ook gebruik maken van de fitnesszaal.” Op de vraag of Jaaike nog iets kwijt wil aan de inwoners van Hallum en omstreken: “Bewegen is altijd goed, voor iedereen. Je hoeft geen topsporter te zijn. Palestra biedt de oplossing, ze helpen je goed op weg. De combinatie tussen Bakker training & therapie en Palestra is ook echt super!”


Femke Minnema en Atty Halma

Femke (24) en Atty (22) komen beide uit Marrum. Femke werkt als begeleider bij Talant en Atty als telefonisch adviseur bij een grote zorgverzekeraar.


Vanaf juli van dit jaar sporten de beide dames bij Palestra in Hallum. Ze zagen een zomeractie in de krant en dat wilden ze wel eens proberen. Inmiddels komen ze iedere week 2x per week en als ze komen sporten trainen ze vrij intensief. Ze proberen hun training telkens iets te verzwaren zodat het uitdagend blijft en ze telkens nieuwe trainingsprikkels krijgen. Femke: “Ik ben begonnen met sporten omdat ik graag vet wil verbranden en mijn conditie wil verbeteren om me uiteindelijk fitter te voelen. Naast het fitnessen doe ik ook aan wandelen en zwemmen.” Attie: Ik heb zittend werk dus sporten is dan natuurlijk erg belangrijk. Ik wilde lekkerder in mijn vel komen. Bij Palestra hebben wij het absoluut naar ons zin. De persoonlijke begeleiding is voor ons erg belangrijk en ook de persoonlijke benadering; mensen kennen elkaar bij naam en zeggen elkaar gedag. Iedereen is hier heel behulpzaam en dat zorgt voor een hele lage drempel, dus als je de stap nog niet hebt genomen kom het dan gewoon eens proberen!”


Oebele Douma
Oebele is een 57 jarige timmerman en komt uit Marrum


Sinds april ’12 is Oebele iedere week te vinden in Bewegingscentrum Hallum. Hij moest wat beginnen om fit te blijven, want hij had al 10 jaar niets gedaan op sportgebied. “Ik kom ien kear yn ‘e wike en dat befalt my best. Efkes it luie swit d’r ut. Dat docht seker wat!” Aldus Oebele. Oebele doet momenteel alleen fitness en daar is hij heel tevreden mee. Hij vindt het mooi dat hij zelf kan beslissen wanneer hij komt sporten, want een vaste avond prikken, dat is soms best lastig. Op de vraag of het een aanrader is om lekker in Hallum bij Palestra te sporten? “Ja seker! Altiid dwan!”


Anita van Kammen – Elzenga
Anita is 35, komt uit Marrum en werkt bij Thus Wonen in Dokkum.


Anita sport alweer zo’n 2 jaar bij Palestra. Ze begon met sporten omdat ze graag weer wat wilde doen. Eerst deed ze altijd Slim & Fit (dit heet tegenwoordig ‘Fit & Vitaal), aangevuld met een fitnesstraining. Toen werd ze zwanger. De fitnesstrainers Eric en Elly hebben een mooi schema gemaakt waarmee ze nog een tijd kon blijven trainen in de fitnessruimte. In mei is ze bevallen en vlak na de zomer is ze weer begonnen met sporten. “Mijn doel is om fitter te zijn, meer energie te krijgen en natuurlijk om weer in vorm te raken. Het is hier goed toeven, je kunt hier altijd terecht, wanneer je maar wilt en het is lekker dichtbij. De trainers zijn leuk, het is zeer toegankelijk en ik kom er veel buurtgenoten tegen, dat vind ik gezellig.”


Ik ben Henk den Belder,

ik ben 59 jaar. Ik heb mijn hele leven al gesport; van voetbal tot surfen, van volleybal tot tafeltennis, alles heb ik gedaan. Bij Palestra kom ik nu al zo'n 1,5 jaar twee keer in de week voor mijn fitnesstraining (en stiekem ook een beetje voor de cafe mocha, die is erg lekker). Er heerst een goede sfeer, ik word goed begeleid en krijg goede adviezen. Dat vind ik erg belangrijk. Ik word iedere keer weer uitgedaagd een stapje verder te gaan, ik voel me een stuk fitter. Ik kan iedereen aanraden om bij Palestra te gaan sporten, het is er niet zo groot, de sfeer is gemoedelijk, er is ook altijd tijd


Wij zijn Arjen en Maurits Wassenaar

wij zijn 14 jaar en wonen in Hallumerhoek. We gaan naar het Stedelijk Gymnasium in Leeuwarden, zitten nu in het 3e jaar. We zijn in juli van dit jaar begonnen met fitnessen bij Palestra, eigenlijk op advies van de fysiotherapeut. Arjen vooral had last van de rug en omdat we beiden ook wel lang zijn werd ons aangeraden de rompspieren te trainen en te zorgen voor een goede houding. We voelen door de trainingen al verbetering. De sfeer vinden we erg prettig, je wordt persoonlijk begeleid.


Ik ben Arthur Megtiev,

ik ben 41 jaar. Ik woon in Hallum en heb een eigen meubelmakerij in Marrum. Ik ben begonnen met sporten vanwege rugklachten; een hernia. Omdat ik diabetes heb is het voor mij heel belangrijk om fit te zijn. Inmiddels gaat het heel goed met mij. Ik ben goed begeleid, de huisarts was ook erg tevreden over mijn resultaten/waardes, deze zijn sterk verbeterd. Ik doe aan krachttraining in de fitness en elke woensdag doe ik mee met de loopgroep. De instructeurs zijn erg vriendelijk, ik krijg alle hulp die ik nodig heb. Ik ben van plan nog lang zo door te gaan met sporten, ik voel me er erg goed bij.

Ik ben Irene van Dijk,

ik word binnenkort 66 jaar. Mijn hobby is het passen op mijn kleinkinderen, dit doe ik al vele jaren met veel plezier. Ik ben al jong begonnen met turnen (heb daarin ook de jeugd begeleid) en heb ook jarenlang aan jazzdance gedaan. Ik heb op wedstrijdniveau getafeltennist en heb zelfs nog aan damesvoetbal gedaan toen dat net werd opgericht in Franeker, maar dat ging me toch net wat wild.

Ik kwam 2 jaar geleden op de open dag binnen bij Palestra en ik vond het er meteen gezellig. Ik kreeg meteen alle informatie en ik vond het niet duur vergeleken met andere sportcentra. Wat ik ook prettig vond was dat ik het eerst 3 maanden kon uitproberen, die gok durfde ik wel te nemen. Ik ben toen begonnen met 1x per week en inmiddels train ik al bijna 2 jaar 2x per week.
Ik train in de fitness, ik heb een uitdagend programma waarvan de resultaten echt zichtbaar zijn. Ik ben afgevallen, ik voel me fitter en mijn conditie is verbeterd. Het is een gezellige fitnessruimte, na het sporten drinken we met z'n allen een kopje koffie, we stimuleren elkaar. De begeleiding is professioneel en behulpzaam, we worden regelmatig getest om de vooruitgang te kunnen meten.

Ik sport met veel plezier. Het is een aanrader voor iedereen, als je er eenmaal aan begint raak je eraan verslaafd.


Ik ben Joke Talsma,

ik ben 55 jaar. Ik werk op de verpleegafdeling bij Interzorgcentrum Foswert in Ferwert. Daar werk ik al bijna 12,5 jaar met veel plezier. Ik zit bij de toneelvereniging in Hallum, elk jaar hebben we een voorstelling, erg leuk om te doen. Verder ben ik oppasoma van mijn 2 kleinkinderen, Mare en Berber.

Ik sport nu ruim 1 jaar bij Palestra, Ik ben binnengekomen via het onderzoek Hoe fit is ‘Ferwerderadiel’, ik had door persoonlijke omstandigheden behoefte aan een stuk ontspanning en afleiding en dat heb ik gevonden. Ik vind het sporten heerlijk, ik ga nooit met tegenzin. Thuis vinden ze wel eens dat ik er wat in doorsla, maar zelf vind ik dat wel meevallen. Momenteel doe ik Fit & Vitaal, de hardloopgroep (zelf probeer ik ook nog 1 of 2x te lopen) en krachttraining in de fitness.

In april ben ik begonnen met Bodysupport omdat ik een aantal kilo's kwijt wilde en ik een gezonde leefstijl belangrijk vindt. Ik heb inmiddels mijn doel bereikt, ik zit lekker in mijn vel. Ik ben nu ook soepeler en leniger. Het is goed toeven bij Palestra, gezellig en gastvrij. Lekkere koffie en een cappucinootje op zijn tijd. Ik hoop dat ik het nog lang zo leuk blijf vinden.


Ik ben Tietie Niemarkt-Dijkstra,

44 jaar en woon in Hallum. Al sinds de opening ben ik lid van Palestra Hallum. Tot op de dag van vandaag nog steeds met veel plezier. Ik heb destijds gekozen voor een onbeperkt abonnement zodat ik overal aan mee kan doen en wanneer ik maar wil. Aangezien ik onregelmatig werk is dit een ideale oplossing. Ik heb overal al aan gesnuffeld wat het aanbod betreft. Mijn voorkeur gaat op dit moment naar Pump en Pilates. Pump voor de uitdaging en het trainen buiten je comfort zone, even lekker afzien. Pilates heb ik gekozen omdat het goed voor je rompstabiliteit is. Ik heb twee jaar geleden een hernia gehad en ben er met veel therapie en oefeningen goed vanaf gekomen. De oefeningen die de fysiotherapeut mij voorschreef komen bij Pilates ook allemaal aan bod. Pilates is voor mij behalve sport ook mijn onderhoudstherapie voor mijn rug. Waarom deze sporten mij ook aanspreken is dat ze allebei ontzettend technisch zijn. Ik hecht hier veel waarde aan en ben best kritisch in dat soort dingen. Bij Palestra denken ze er net zo over en wij hebben dan ook een kei van een trainster/instructrice. Mijn instructrice bij Palestra is Elly. Elly is gedreven, kundig, enthousiast maar bovenal kritisch. Ik voel me hier heel goed bij. Bovendien hebben we het ook nog ontzettend gezellig bij Palestra. De koffie staat altijd klaar en het is er erg gemoedelijk. Jong en oud treft elkaar bij Palestra. Sinds kort doe ik ook mee met de loopgroep van trainer Niels en spring ik zo nu en dan op de spinningfiets bij trainer Erik. Ook erg leuk en ook hier enthousiaste trainers. Het mooie bij Palestra is dat we zo nu en dan ook leuke sportuitjes doen voor wie maar mee wil. Geregeld is er een mountainbike middagje, zijn we met een groep naar Ameland geweest voor een Bootcamp en mountainbiken voor de liefhebbers en binnenkort gaan we met ons loopgroepje de Adventure Run op Ameland mee doen. Ik heb mijn plekje wel gevonden hier bij Palestra en sport nog wel even lekker door!
Vriendelijke groet, TietieGineke en Janneke Borger


Wij zijn de zusjes Borger: Gineke en Janneke. Samen zijn wij 51 jaar oud en Janneke is vijf jaar jonger dan Gineke. We werken allebei in het basisonderwijs als leerkracht. Gineke is daarnaast ook Intern Begeleider en Janneke studeert voor docent Nederlands.

We hebben ons in januari dit jaar ingeschreven bij Palestra. Toen nog een abonnement voor twee keer sporten in de week. Inmiddels hebben we al een onbeperkt abonnement. Elke week doen wij spinning, hardlopen, pump en zo nu en dan fitness. Wij lopen overal warm voor dus wanneer Palestra iets organiseert dan zijn wij van de partij.

Zo hebben we ondertussen al met de Grutte Pier workout op de zeedijk meegedaan. Janneke is mee geweest naar Appelscha en Ameland. In Appelscha gingen we met een groepje mountainbiken door het bos en op Ameland was het flink zweten tijdens een workout op het strand. Door de hardloopgroep hebben we samen al twee runs gedaan, in Britsum 5 km en in Burgum 10 km. We zijn nu aan het trainen voor de Adventurerun op Ameland.

Wat ook erg leuk is om te vertellen is dat we in maart zijn begonnen met Body Support. Dit is een manier om je leefstijl te veranderen. Je werkt aan spiertoename, vetvermindering en je zorgt ervoor dat je altijd genoeg energie hebt door gezond en regelmatig te eten. Elly begeleidt ons hierin en is een goede stok achter de deur. We zijn inmiddels ca. 10 kilo afgevallen. Dit geeft natuurlijk een fantastisch gevoel.

De groepslessen zijn gezellig en er heerst een ongedwongen sfeer. De medesporters leer je steeds beter kennen en de instructeurs gaan er met de volle honderd procent tegen aan.

Wij sporten graag bij Palestra. Het doorzetten moet je natuurlijk zelf doen en soms is dat wel even afzien. Het team van Palestra Hallum zorgt ervoor dat wij met heel veel plezier sporten en door hun goede begeleiding kunnen wij ons doel bereiken

Het is als een soort van thuiskomen.

Groetjes Gineke en Janneke