oefentherapie Mensendieck/Cesar
Pijnklachten aan spieren en gewrichten ontstaan vaak door een verkeerde houding of door belastende bewegingen eventueel in combinatie met een lichamelijke aandoening. Bijvoorbeeld: reuma of Parkinson. Door oefentherapie Mensendieck / Cesar leert u zelf uw klachten te verhelpen en te voorkomen.

Klachten
Een oefentherapeut behandelt klachten die te maken hebben met een verkeerde houding. Vaak ontstaan de klachten door een te belastend leef- en bewegingspatroon of als gevolg van een ziekte of aandoening. Zoals:

rug-, arm-, nek- of schouderklachten;
heup-, bekken-, knie- of enkelklachten;
hoofdpijn;
hernia, ischias, wiplash of hyperventilatie;
reumatische pijn aan spieren en gewrichten;
stoornissen in de bloedsomloop of ademhalingsproblemen, zoals COPD


Eerste consult
De oefentherapeut bekijkt en analyseert samen met u de lichaamshouding en de manier van bewegen in relatie tot de klachten. Daarbij komen ook de werk- en thuissituatie aan de orde. Met behulp van oefeningen en houdings- en bewegingsadviezen leert de oefentherapeut u bewuster met uw lichaam omgaan. Daardoor kunt u uiteindelijk zelf de klachten verhelpen, verminderen en voorkomen. De oefentherapeut probeert u inzicht te geven in het gedrag dat klachten veroorzaakt. De therapie is erop gericht dat gedrag te veranderen.

Oefentherapeut Mensendieck/Cesar
Een oefentherapeut verhelpt of vermindert de klachten door in de eerste plaats uw houding en beweging te verbeteren. Zoals bijvoorbeeld: zitten, staan, liggen, bukken, tillen, of uw werkhouding. Ook wordt er advies gegeven over bewegen, sporten, het inrichten van een werkplek of de aanschaf van eventuele hulpmiddelen.
Verder bestaat de behandeling uit het aanleren van oefeningen die gericht zijn op ontspanning en ademhaling, een betere houding en uit spierversterkende oefeningen. Een belangrijk punt van de oefentherapie Mensendieck/Cesar is dat u zelf actief meewerkt aan het vinden van de juiste balans tussen de belasting van uw lichaam en wat uw lichaam aankan.