manuele therapie
Manuele therapie is bedoeld voor mensen met klachten aan de wervelkolom en/of gewrichten in armen of benen.

Klachten
Klachten in de wervelkolom of ledematen ontstaan wanneer gewrichten niet goed werken. Vaak is een overbelasting van het gewricht de oorzaak van de klacht. Bewegen wordt dan moeilijk en pijnlijk. Ook kunnen spieren verkrampen en kan de pijn uitstralen naar andere delen van het lichaam. Met behulp van manuele therapie kunnen de klachten worden verminderd of verholpen.
Klachten waarbij u aan manuele therapie moet denken zijn:

hoofd- en nekpijn;
nek- en schouderklachten die doortrekken tot in de armen;
rugklachten hoog in de rug met rib en borstpijn;
lage rugklachten;
bepaalde vormen van duizeligheid;
kaakklachten, eventueel in combinatie met nekklachten.


Eerste consult
Er zijn twee manieren waarop u bij een manueel therapeut terecht kunt komen. De eerste mogelijkheid is dat u klachten heeft en rechtstreeks naar een manueel therapeut gaat om een afspraak te maken. In dit geval zal er tijdens de eerste afspraak uitvoerig over uw klacht gesproken worden en bekijkt de therapeut of u inderdaad op de goede plek bent en wat hij voor u kan betekenen. U kunt ook worden doorgestuurd door een huisarts of specialist. Ook in dat geval wordt u door de manueel therapeut onderzocht en wordt er samen met u een behandel plan opgesteld. Zo’n consult duurt ongeveer een half uur. Het aantal behandelingen is afhankelijk van de klacht en de ernst ervan. Naast het behandelen van klachten besteedt de manueel therapeut ook veel aandacht aan het voorkomen dat u nogmaals met dezelfde klachten wordt geconfronteerd.

Manueel therapeut
De manueel therapeut verhelpt de klachten door de lichaamsdelen rond het gewricht op een bepaalde manier te bewegen. De pijn neemt af en de beweging van de gewrichten kan verbeteren. Meestal is zacht duwen of trekken aan de lichaamsdelen voldoende. Soms vult een manueel therapeut deze behandelingen aan met gedoseerde impulstechnieken. De gewrichten worden dan wat sneller bewogen. Daarbij hoort men soms een knappend of krakend geluid. De meeste mensen vinden het een vreemd gevoel, maar vinden het over het algemeen niet vervelend.